«Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα».
Η παρουσία της Όμικρον στην Ελλάδα και η γρήγορη μετάδοσή της πρόκειται να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και εμπειρογνωμόνων σήμερα το πρωί, καθώς επίσης και οι αλλαγές των περιοριστικών μέτρων ενόψει των γιορτών. Η αρχική υποεπιτροπή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 10 το πρωί, ακολουθεί υπουργικό συμβούλιο στις 11 που πιθανώς θα επηρεάσει με πολιτικούς όρους και τελικά στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η πλήρης Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και σήμερα το μεσημέρι ή το απόγευμα. Φαίνεται πως εγκαταλείπεται και η τελευταία «γραμμή άμυνας» που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους.
Αντιδράσεις από τους ανθρώπους της αγοράς και της εστίασης για τις φημολογίες Μητσοτάκη
Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test προκειμένου να μπορεί εμβολιασμένος να έχει πρόσβαση σε κλειστούς χώρους τις ημέρες των εορτών (καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι και παραμένουν αποκλεισμένοι). Το σχέδιο να πληρώσουν rapid test και οι εμβολιασμένοι προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης αποτελεί μια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για «εξαίρεση» όσων έχουν κάνει το βήμα στην «επιχείρηση Ελευθερία» από ανάλογους περιορισμούς. Πλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδεχθεί ότι επέτρεψε στους εμβολιασμένους να τροφοδοτούν την διασπορά του κορωνοϊού προκειμένου να έχει πολιτικό όφελος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου αυτό μπορεί να αφορά μόνο τις δύο ημέρες κορύφωσης της κίνησης (παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), δεν αποκλείεται ωστόσο και έκπληξη με γενικότερη εφαρμογή.
Η έλευση του 2022 θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, τα οποία όπως φαίνεται θα «αγγίζουν» και τους εμβολιασμένους. Ειδικότερα εξετάζεται να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η ρύθμιση – σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση). Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση (π.χ. μικρότερος αριθμός πελατών, επιβολή ωραρίου).
Από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και η εφαρμογή πλήρους ιχνηλάτησης στον πληθυσμό με γενικευμένο τέστινγκ, κάτι για το οποίο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και πολλοί επιστήμονες «φώναζαν» ήδη από την άνοιξη του 2020.
Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα.
Α. Λινού: Εκρηκτική η κατάσταση με την Όμικρον
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθ. Λινού, δήλωσε σε σχέση με τη Δέλτα, πως η Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης και τα εμβόλια δεν επαρκούν αφού παρουσιάζουν μικρότερη ανθεκτικότητα απέναντι στον κορωνοϊό ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει την 3η δόση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για να δώσει το μέτρο των νέων δεδομένων που φέρνει η Όμικρον, από τα επτά εκατομμύρια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι 2 με 3 εκατομμύρια θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά εμβολιασμένοι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν κάνει και την 3η δόση.
Η Αθηνά Λινού μλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τη Δέλτα και ακόμα κι αν θεωρηθεί πιο ήπια, η έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρει θα οδηγήσει στον ίδιο αριθμό όσον αφορά στους ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά.
«Φαίνεται και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και αν είναι κατά το 1/3 λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα, θα οδηγηθούμε στον ίδιο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Χρήση μάσκας παντού, τήρηση των αποστάσεων και μείωση των συναθροίσεων, πρότεινε η Αθηνά Λινού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν από συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζούμε στο ίδιο σπίτι.
Παράλληλα ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία αμέσως και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα.
Αλ. Βατόπουλος: Self test πριν το ρεβεγιόν και μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός – Δεν εισηγήθηκε η επιτροπή τα rapid tests και για τους εμβολιασμένους
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στο MEGA, είπε πως ελπίζει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει η Όμικρον η οποία έχει προκαλέσει προβληματισμούς.
Το μήνυμα του κ. Βατόπουλου είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ως προς την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.
Την ίδια στιγμή αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για την περίοδο των γιορτών, με τις πληροφορίες να λένε πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών».
Μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown « Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ’».